Soms heb je buren die helemaal geen RES hebben. In het Limburgse Roerdalen bijvoorbeeld. Daar heb je buren in een ander land. Met dat andere land is “het verdrag van Meppen” opgesteld. Het is een verdrag uit 1824. Dit verdrag tussen Nederland en het toenmalige koninkrijk Hannover verbiedt bebouwing in een straal van 374 meter vanaf de grens. Het verdrag moest smokkel in het grensgebied tegengaan. De overeenkomst kan alleen door de parlementen van Nederland en Duitsland geschrapt worden. Met bebouwing worden ook windturbines bedoeld. De dikke grens op de kaart van Roerdalen is de verdragsgrens. Limburgers hebben ideeën om daar toch windturbines in te zetten. De Oosterburen daarentegen houden zich netjes aan het Meppen verdrag. Misschien zijn ze anders bang dat ze het krijgen.
Momenteel ligt er een aanvraag voor de bouw van zeven windenergie-installaties op het voormalige Britse militaire vliegveld Niederkrüchten-Elmpt (Duitsland). Het is tot 16 februari 2021 in te zien, zie Degelijk Teutoons Trefferanzeige-Dokument
Swalmenaar Hans Heijnen gaat niet zitten wachten op drone beelden en maakte deze visualisatie:
Het voormalige vliegveld ligt in het hart van het internationale grenspark Maas-Swalm-Nette en is aan alle kanten omringd door beschermde natuurgebieden zowel in Duitsland ( Elmpter Schwalmbruch, Lüsenkamp) als in Nederland (Meinweg). Omdat de windturbines 243 meter hoog (vier keer hoger dan de Munsterkerk in Roermond) worden en het vliegveld gelegen is op een plateau van ruim 70 + NAP zullen ze op veel plaatsen een negatieve impact hebben op het bestaande landschapsbeeld. Met name de nu nog fraaie vergezichten in de Meinweg (gemeente Roerdalen) en het Elmpter Schwalmbruch (gemeente Niederkrüchten) zullen ernstig worden aangetast. De nadelige impact op het landschapsbeeld zijn op grond van de hoogte van de installaties niet te vermijden. Daarom wil initiatiefnemer, indien het project doorgaat deze nadelen afkopen.
De vraag is of deze locatie, gelet op de ligging midden in een natuurpark wel de juiste is.
Verantwoording
Bij het maken van deze video is gebruik gemaakt van een 3d model van een windturbine in Google Earth. Dit model is opgeschaald naar een tiphoogte van 243 meter. De foto’s van de kijklocaties zijn passend gemaakt door voor de camerapositie in te vullen de breedtegraad, lengtegraad, hoogte, koers en de tilt.
Verder is het gezichtsveld van de camera ingevoerd. Deze werkwijze is getoetst aan de hand van reeds bestaande windturbines in de buurt en gaven waarheidsgetrouwe beelden.
Geef een reactie