Hoe kan ik invloed uitoefenen?

Inspraak

Heeft u nog iets te vertellen? Jawel hoor! Kijk maar eens bij Oosterhout, Aarlanderveen, Abcoude, Marle, Wijk bij Duurstede, Landsmeer, Schagen enzovoort, enzovoort.

Er zijn drie mogelijkheden om het gemeentebestuur uw mening te geven:

  • Spreken tijdens inspraakbijeenkomsten
  • Stuur een brief
  • Uw gemeenteraadslid of fractie bevragen
  • Inspreken in de gemeenteraadsvergadering of commissievergadering

Op de website van uw gemeente komt te staan wanneer en waar de inspraakbijeenkomsten zijn. Komen ze niet of zijn ze al geweest? Neem contact op met raadsleden. Bij het inspreken in de gemeenteraadsvergadering is het verstandig om de mensen mee te nemen die u steunen. Ze mogen op de publieke tribune. Voor wie inspreken geen dagelijkse bezigheid is, is steun vanaf de tribune prettig.

Inlichtingen krijgen – WOB verzoek

Zorg dat u weet waar u over praat. Dat kan door informatie te verzamelen. Stel hiervoor vragen aan de gemeente. De antwoorden die u van de gemeente krijgt tellen, die van iemand op internet niet. U kunt uw gemeente namelijk aanspreken op wat ze besluiten. 
U kunt informatie opvragen op grond van de Wet openbaarheid van Bestuur. Dit heet een “wob-verzoek”. Uw gemeente moet informatie geven over wat de gemeente heeft gedaan. Hier zijn voorbeelden van gemeenten waar inwoners dat al deden:

Maak eenvoudig en snel een Wob verzoek met onderstaande formulieren: 

Hoe heeft uw gemeente gewerkt aan de RES? 

Wat heeft uw gemeente aan inspraak gedaan?

(Let op: wees specifiek, de kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid kopieën die u vraagt.)

Bezwaar maken

U kunt altijd schriftelijk bezwaar maken. Maak daarvoor gebruik van de ervaringen van anderen. Een voorbeeld uit gemeente Woerden geeft houvast om uw eigen tekst op te stellen. Dit voorbeeld uit Voorne-Putten geeft ook enkele ideeën.