We kregen van Freek de vraag om zijn toekomstig uitzicht te visualiseren. Hij is ingeloot voor een nieuwbouwwoning in Culemborg, waarbij er 270 meter hoge windturbines op circa 2km afstand zullen komen. Om voor hem een goede schatting te kunnen maken van hoe groot deze impact is vanuit zijn achtertuin wil hij dit gevisualiseerd zien. En dan kom je natuurlijk bij RES in Beeld terecht.

Zijn foto geeft ons een goede gelegenheid om te laten zien hoe het werkt;
Op de foto staat een bestaande kleine windturbine met een ashoogte van 80 meter. We weten hoe ver weg hij staat van de waterlinieweg. Nu weten we de kijkhoek. Daar trekken we een horizontaal hulpstreepje langs. Nu weten we dat iets wat op 2000 meter afstand staat bij die kijkhoek een berekende hoogte heeft van  140 meter. Doe er 25 meter (2/11e deel) bij en je hebt de toekomstige molen.
Hoe waarheidsgetrouw is dat? We weten niet of het een witte of grijze wordt, dus dat is een gokje. We weten ook niet of de toekomstige molen precies op dit punt staat. Het kan een meter of 40 schelen. Wat we wel weten is dat de hoogte in het plaatje binnen redelijke tolerantiegrenzen klopt. Pas als Freek volgend jaar een foto stuurt als alles er staat weten we hoe waarheidsgetrouw het precies is. Voor nu valt dit binnen redelijke tolerantiegrenzen.
Dus Freek, als antwoord op jouw vraag, dit wordt het ongeveer: