We kregen de vriendelijke groeten van een dame uit Barneveld. Dus onze week was weer goed. Er zat wel een verzoekje bij:
Kunnen jullie in mijn foto de 4 turbines van 150 meter ashoogte droppen naar het voorbeeld uit de structuurvisie?
Haar verzoek kwam voort uit het lezen van de Structuurvisie Wind van de gemeente Barnveld. Daarin staat op pagina 34 deze ‘artist impression’ van 4 windturbines op/bij ‘De Driehoek’ – een nieuw stukje Harselaar-in-ontwikkeling is volgens haar vertekend. Op die foto staan naar haar gevoel molens van 80-90 meter ashoogte, terwijl in de visie uitgegaan wordt van ashoogte 150 meter, tiphoogte 225.
De dame is op dezelfde plek gaan staan (Garderbroekerviaduct), en heeft op basis van de foto in de structuurvisie een gok gedaan waar de turbines zouden moeten staan. Ze maakte een kaartje om onze editor te helpen met de plaatsing.
En dan lopen wij inderdaad tegen iets raars aan. De structuurvisie wil dat de turbines maximaal 600 meter uit elkaar staan. Iets met “landschappelijke inpassing”. Wat een boterzacht criterium is verder, maar daar gaat het nu niet om. Te dicht op elkaar is ook niet mogelijk, maar dan met een hard criterium: ze vangen elkaars wind dan teveel. Windturbines moeten op een bepaalde minimale afstand van elkaar staan. Een vuistregel voor de onderlinge afstand is vijf keer de diameter van de rotor. Een kleinere onderlinge afstand heeft tot gevolg dat de turbines niet optimaal profiteren van de wind: ze staan dan bij sommige windrichtingen in elkaars luwte. De rotordiameter van deze turbines is 150 meter. Wie kan rekenen heeft meteen door waarom onze editor vraagtekens zet bij deze opstelling.
De berg van Vink is 40 meter hoog, en 950 meter verwijderd van de plek waar de foto werd genomen. De derde molen staat op ongeveer 900 meter afstand en moet dus bijna 4 keer zo hoog zijn. Dan krijgen wij dit plaatje:
Nou vergelijken dan maar. En dan denken wij dat de artist impression de turbines die wat verder weg staan heel snel laat krimpen. Maar misschien was het ook niet de bedoeling van de gemeente om een getrouw beeld te schetsen. Anders was het wel wat minder artistiek geweest. Toch geeft de RES directeur aan dat gemeenten toch eens die getrouwe beelden moeten maken.
Geef een reactie