In het NOS-journaal

De NOS laat ook photoshops zien die niet door RES in Beeld gemaakt zijn en ook niet op onze website staan. Dit geeft ons inziens geen waarheidsgetrouw beeld van wat wij maken.

Hier het fragment in het Journaal. De toegevoegde teksten zijn van RES in Beeld.

Op het NOS-journaal werd projectleider Willem Joustra gevraagd naar de getrouwheid van onze beelden. Dit zijn we gewend natuurlijk; Te hoog, te laag, teveel naar links, teveel naar rechts…. Dat is de lijn van de gesprekken waar we vaak in terecht komen. De uitleg was wat te lang voor de uitzending blijkbaar, want die mist een beetje in het verhaal. Het komt hierop neer; We gebruiken de kaarten die de RES-regio’s zelf maken. Zo weten we de mogelijke locaties. Dit is waarheidsgetrouw. We weten dat moderne turbines 235 meter hoog kunnen zijn, en in Culemborg gaat het zelfs om 270 meter. Dat is waarheidsgetrouw. Als we nu plaatjes maken weten we nog niet of het grijs of wit geverfde turbines zijn. We weten ook nog niet welk merk en type het wordt. Dus we gebruiken een generiek windturbine plaatje. Dat zal afwijken van wat het in werkelijkheid wordt, ook wij kunnen niet met een glazen bol in de toekomst kijken. Dus wat is waarheidsgetrouw? We maken 100% getrouwe plaatjes van hoe een mogelijke windturbine er uit gaat zien. Alle discussie over hoogte en afstand lossen we op door de afbeelding aan te passen wanneer dat gerechtvaardigd lijkt.

De NOS gebruikte als voorbeelden de film op lokatie Culemborg. Die is waarheidsgetrouw binnen redelijke tolerantiegrenzen. Er is daarom ook geen kritiek op. Daarnaast lieten ze 3 foto’s zien: Eéntje uit Abcoude die niet op onze site staat en niet door ons gemaakt is. Eéntje waarvan we in de begeleidende tekst schrijven dat die niet realistisch is. Deze is gemaakt door een raadslid uit Nissewaard. De begeleidende tekst zegt ook waarom we deze laten zien. Vervolgens de afbeeldingen van DeventerWint. Hoewel wij de kleur als wat te donker inschatten is omvang en afstand binnen onze tolerantiegrenzen.

Samenvattend: De NOS laat weinig door RES in Beeld gemaakte photoshops zien. De foto die getoond wordt is geblurred op een belangrijk stukje tekst: Namelijk in welke overheidscoumenten deze lokatie vermeld wordt. De gesproken tekst zegt dan: “Plaatsen waar helemaal geen plannen zijn…” Maar wij hebben die kaarten niet zelf verzonnen. Ze zijn verifieerbaar en de links staan op resinbeeld.nl Dit geeft ons inziens geen waarheidsgetrouw beeld van wat wij maken. Overigens nul kritiek op onze films, dus die mogen we waarheidsgetrouw noemen van de NOS.

Door |2024-01-21T20:42:16+01:001 februari 2021|Nieuws|0 Reacties

Geef een reactie