De kroniek van Culemborg

Nieuw huis gekocht in Culemborg? Hadden ze dit erbij gezegd?

Als er een gemeente is waar wat geleerd kan worden over de RES en de inwoners, dan is het Culemborg. Al in mei stuurden vrijwilligers foto’s op van de gemeente naar RES in Beeld. En dat ging zo door. Maar liefst 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,  berichten met beeld. Heel langzaam drong het bij de Culemborgers door dat het toch wel menens ging worden.

De ontwikkelaars van het plan waren al ver voor die tijd kind aan huis op het gemeentehuis. Maar heel weinig inwoners wisten wat er te wachten stond. Het college keurde in oktober het bestemmingsplan voor het windpark goed.  Zodra de ontwikkelaars en de gemeente enthousiast uit de startblokken schoten veranderde er iets. En dat viel zelfs de NOS op:

Wat betreft besluitvorming is het nog net niet te laat; De gemeenteraad heeft nog niet besloten. De gemeenteraad nu nog beïnvloeden heeft nog zin.

De RES is zo opgezet dat gemeenten er met hun inwoners over kunnen sparren. Termen als “draagvlak” en “inspraak” vallen. En de politici zeggen dat belangrijk te vinden. Maar zoals in Culemborg zijn er veel gemeenten; De informatie voor de burger is wat omfloerst, lastig te vinden en weinig concreet. Dat zorgt dat de inwoners niet echt aangesloten zijn bij de RES. Het feit alleen al dat RESinBeeld.nl plaatjes maakt omdat gemeenten dat niet doen zegt al genoeg.

De gemeente had tot 1 oktober tijd gekregen om het inspraakproces op gang te brengen. Het kwam er niet van. Pas na het NOS bericht weten de Culemborgers wat ze te wachten staat. De belangen zitten ergens anders.

Bijvoorbeeld bij “Bosch en van Rijn”, die onderstaande kaart maakten waarop wij de videobeelden hebben gebaseerd.

Door |2020-12-23T14:09:38+01:0021 december 2020|Culemborg, Nieuws, Rivierenland (Fruitdelta)|1 Reactie

Eén reactie

  1. hendriksen 11 januari 2021 om 16:34- Antwoorden

    schandalig in zoon mooi gebied zoveel molens ,van ongekende hoogte,s met zoveel infra structuur,
    wegen platforms voor hijskranen elke molen he,opslag gebouwen enz enz
    en dan als klap op de vuurpeil,wil men zonnepanelen leggen op giga hoeveelheid weilanden,ben geheel perplex ik woon er midden in,weg uitzicht
    weg natuur weg reeen ,fazanten,dassen,vosjes,konijnen,dank zij de medemens ,klimaatliefhebbers,groenen,hart voor milieu,dank u

Geef een reactie