Culemborg revisited

Zicht op het Beesdse Veld bij Culemborg
kaart culemborg met planning winmolens

De foto hierboven is genomen vanaf de Stokvisweg, bij de kruising met de Zoowijkse Weg. Hij toont het weidse landschap tussen Culemborg en de A2. De drie windmolens links hebben een ashoogte van 80 meter en een rotordiameter van ook 80 meter. Tiphoogte dus 120 meter. Op de kaart aangegeven met rode punten.

Op de kaart links, gemaakt met www.arcgis.nl , is de camerapositie aangegeven met het kruis iets links van het midden.

De plannen voor meer windenergie in Culemborg houden in dat het veengebied achter dit weiland wordt volgezet met windmolens.

Rechtsboven op de kaart zie je nog net een paar windmolens van het project Goyerbrug van de gemeente Houten. Culemborg wordt zo als het ware ingeklemd tussen twee windparken. In Wijk bij Duurstede bestaan ook plannen voor windmolens, in het verlengde van die van Houten, het einde is daarom nog niet in zicht. Verder komen er bij Zijderveld nog een paar windmolens.

Voor alle gegevens over dit project kun je terecht bij Windwinning Culemborg. De gegevens over de positie van de molens hebben wij gehaald uit dit document, beschikbaar op die website. Hieronder een weergave van hetzelfde stukje Culemborg, maar dan met de opstelling genaamd MER 140 Windbos erin geplaatst. Negen windmolens met een ashoogte van 140 meter, een tiphoogte van 210 meter. De drie oude kleine molens staan er wat zielig bij.

En dan nog een keer dezelfde foto, maar nu met de zes windmolens van MER 180 erin gemonteerd. Jazeker, ashoogte 180 meter, tiphoogte 270 meter. Daarbij vergeleken zijn de bestaande molens nog zieliger.

Cule

Het is gebruikelijk dat rond een windmolenpark een gebied wordt getekend waar de bewoners van dat gebied ‘belanghebbend’ zijn. Dat betekent dat zij een schadeloosstelling kunnen vorderen voor de schade die zij ondervinden als gevolg van de bouw van het windpark. Als schade kunt u bijvoorbeeld denken aan waardedaling van uw woning, overlast door geluid, overlast door slagschaduw, gezondheidsschade enz.

Bij het windpark Houten Goyerbrug is dat gebied bepaalt als een cirkel rond elke molen met een straal gelijk aan 10 x de tiphoogte. Dat komt daar neer op een straal van 2410 meter en dat reikt ongeveer tot aan de hoek Honddijk-Lange Dreef in Culemborg, dat is dus een groot gebied. Wij hebben een artikel opgenomen waarin wordt beschreven wat het betekent ongeveer voor Culemborg. Klik hier voor dat artikel.

Culemborg revisited

29 september 2020|
Door |2020-11-24T09:11:30+01:0029 september 2020|Culemborg, Rivierenland (Fruitdelta), West Betuwe, West Maas en Waal|0 Reacties

Geef een reactie