Renswoude

Renswoude heeft plannen voor 2 windturbines. Ze staan in de RES documentatie in het zuidelijkste puntje van de gemeente. De componistenwijk in Veenendaal staat er het dichtst op. Volgens dit artikel van RTV Utrecht is dit op verzoek van gemeente Veenendaal.

© OpenStreetMap Contributors

Op de gemeentesite van Renswoude komt te staan wanneer en waar inspraakbijeenkomsten zijn. De raadsleden staan er ook op zodat u ze kunt emailen of bellen. De gegevens van de griffie zijn er ook.

(Onderstaande tabel aanvullen? Laat het ons weten.)

RES planRes regiodocument Foodvalley
Op te wekken TWh
Percentage van totale gemeenteverbruik(Zoek het totale verbruik van je gemeente hier: Energietransitie)
Wanneer klimaatneutraal/energieneutraal2050
Lokale actiegroep Hier had uw actiegroep kunnen staan
Aantal windturbines2
Windturbinelokaties1
Aantal Hectare zonneveld
Zonneveldlokaties
Biogas vergister
Nucleair
Schatting jaarlijkse SDE subsidie€700.000
Subsidiekosten per huishouden€374
Door |2020-11-23T15:09:44+01:0026 oktober 2020|Foodvalley, Renswoude, Veenendaal|6 Reacties

6 reacties

 1. C Bos 26 oktober 2020 om 16:13- Antwoorden

  Geachte heer / mevrouw,
  Bedankt voor het plaatsen van het bovenstaande artikel. Maar volgens mijn gegevens is bovenstaande iets te voorbarig weergegeven. Klopt dat de RES Foodvalley enkele zoekgebieden heeft aangewezen. Maar er zijn geen gedetailleerde locatieonderzoeken gedaan vanuit de RES. Er is in Renswoude nu wel een gedetailleerd onderzoek gedaan naar alle mogelijke locaties. De locatie die u weergeeft is 1 van meerdere opties. Stap 1 is dat eerst alle mogelijke locaties besproken worden met alle omwonenden. Stap 2 is een draagvlak onderzoek vanuit de gemeente Stap 3 De gemeente wil graag een lokaal initiatief waar evt verdiensten ook lokaal, en bij de omwonenden vallen.

  Dus locatie is totaal onzeker en onduidelijk. Aantal geplande windmolens is nog niet bepaald. Draagvlak onderzoek moet nog starten. Ik heb zelf een woning en een bedrijf op de Emminkhuizerberg, dus een direct betrokkene. Laten we svp goed eerlijk en transparant communiceren. Ik hoop dat u de informatie corrigeert. Ik ben van harte bereid om locatie gegevens aan u door te geven als deze bekend zijn (Als het project überhaupt doorgaat?). Onjuiste wijze van communiceren zorgt voor veel onnodige stress en onrust.

  • Redacteur 26 oktober 2020 om 16:41- Antwoorden

   Beste C Bos,
   Het is ons niet helemaal duidelijk wat u niet vindt kloppen aan het korte artikel. Wij zijn een groot voorstander van eerlijk en transparant communiceren. Ons artikel is een feitelijke weergave van openbare bronnen. Zoals u schrijft: “De locatie die u weergeeft is 1 van meerdere opties”. Meer schrijven we ook niet. We krijgen foto’s en video’s van omwonenden en we plaatsen eventueel toekomstige turbines erin. Als er andere lokaties bekend zijn plaatsen we daar ook graag de windturbines en zonnevelden in. We plaatsen links naar alle RES regiodocumentatie, ook die van regio Foodvalley. Iedere lezer heeft de mogelijkheid ons artikel daarop te controleren. Er is daarom geen sprake van “onjuist communiceren”. Voorbarig? We noemen het zelf dat we er graag vroeg bij zijn.
   Dat er stappen tussen zitten voordat onze afbeeldingen werkelijkheid worden is evident. De toekomst valt nou eenmaal niet volledig te voorspellen. Zoals u op de site kunt lezen pretenderen we dat ook niet. U valt waarschijnlijk over het woord “plannen”. Dat dat woord in de bureaucratische wereld iets anders betekent dan voor de Veenendalers is juist een voorbeeld van niet transparant communiceren. We krijgen foto’s van mensen die in de buurt van in de RES of gemeentelijke documentatie genoemde gebieden, en daar maken we animaties mee.
   Uw gebruik van het woord “verdiensten” is misleidend. Windturbinesubsidie wordt gefinancierd door de stroomconsumenten. Dat ze iets van hun geld terug kunnen krijgen door deel te nemen betekent dat ze juist de subsidie die wordt opgebracht door anderen krijgen. Om wat voor bedragen het gaat hebben we hier: https://resinbeeld.nl/windturbine-subsidie/

  • Karin 27 oktober 2020 om 11:02- Antwoorden

   Geachte C Bos,

   U noemt in uw betoog een aantal stappen.
   Het lijkt me logischer wanneer je eerst in gesprek gaat met omwonenden en lokale politiek, voordat je zoekgebieden voor grootschalige opwek intekent in de concept RES. Dat moet stap 1 zijn. In mijn RES regio zijn er in de concept RES zoekgebieden ingekleurd, die totaal irrealistisch zijn. Het gaat om een natuur en recreatiegebied en om een weidevogelgebied. Via het GIS (computer) vastgesteld. NPRES rekent zich rijk met zoeklocaties, die never nooit gerealiseerd gaan worden. Met de ingediende amendementen en moties blijft er in mijn regio niets over van de RES plannen.

 2. S van Grootveld 26 oktober 2020 om 17:05- Antwoorden

  Beste,

  Alle omwonende zijn hier ZWAAR op tegen. Geluidsoverlast, slagschaduw, daling waarde huizen en schade aan ons uitzicht. Wij waren hier tot 2 dagen geleden niet van op de hoogte. Bizar! Wij zijn met de buurt bezig om bij de gemeente helder te krijgen dat er GEEN draagvlak is vanuit de omwonende.

Geef een reactie