Roddels (?) in Barneveld

Vanuit Barneveld bereiken ons berichten naar aanleiding van onze beelden. Om te beginnen dat er een MER (milieu effect rapportage) rapport zou zijn waarin veel meer windinitiatieven worden opgesomd dan wat de inwoners denken. Wij natuurlijk zoeken op duckduckgo.com naar die Barneveldse MER. Krijgen we bovenstaand resultaat!

Gelukkig kon op de gemeentesite van Barneveld de bedoelde documentatie nog wel gevonden worden. In het MER rapport is sprake van 13 windturbinelokaties in de gemeente. Daar wordt bij gezegd dat een aantal niet kan vanwege de radar. Het verhaal nu is dat die radar verplaatst gaat worden in de toekomst. Daardoor komen die lokaties gewoon weer in aanmerking voor windturbine plaatsing. Daarnaast zijn er 3 initiatiefnemers die elk nog 2 á 3 turbines willen plaatsen. In de “wijk van de toekomst” van de Glind wil men een turbine en er is een plan om elke woonkern van 3 “buurtmolens” te voorzien. Het gaat dan om kleintjes met een ashoogte van 55 meter.

Verder krijgen we de kritiek dat onze beelden te positief zijn, en dat de turbines in werkelijkheid groter worden. Maar dat hoort een beetje bij onze reputatie, wij willen niet bekend staan als overdrijvers.

Tot nu geen sappige verhalen, maar anonieme bronnen wijzen op typisch Barneveldse verbanden. Zo zijn er maar liefst 4 actiegroepen tegen windturbines in een gemeente met maar 22.000 huishoudens. Van die huishoudens zijn er ook een aantal juist sterk afhankelijk van de windindustrie: Windturbinefabriek Lagerwey is gevestigd in Barneveld net als windturbine onderhoudsbedrijf Bettink. Barnevelds burgemeester van Dijk is voorzitter van het Gelders Energieakkoord. Is dan juist die burgervader in staat een brug te slaan tussen deze ingezetenen? De belangen lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Is Barneveld de hoofdas van de duurzame energie business? Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Wie weet komen er vragen.

Door |2020-07-14T21:08:30+02:0014 juli 2020|Barneveld, Foodvalley|0 Reacties

Geef een reactie