Windpark Doetinchem

Gemeente Doetinchem heeft een uitstulping in de gemeentegrens met gemeente Bronckhorst. (Zie kaart.) Zoals meer gemeenten vindt ook Doetinchem plekken aan de rand van de gemeente meestal de mooiste plekken voor een windpark. De kaart die wij hadden was een eerste indicatie van de mogelijkheden. Ondertussen is er meer gerekend en gekeken door Windpark Doetinchem. Op de site van Windpark Doetinchem staat te lezen dat er meerdere doelen zijn die dit windpark kan verwezenlijken:

“…aan de ene kant draagt het bij aan het behoud van het landgoed voor de omgeving. Een deel van de opbrengsten van het windpark zal namelijk ten goede komen aan het landgoed. Zo kunnen de inwoners van het gebied er nu én in de toekomst volop van blijven genieten.”

Genieten is helemaal persoonlijk natuurlijk, dus dat mag u helemaal zelf weten. Het onderzoek heeft tot gevolg dat er detailkaarten te vinden zijn in deze powerpoint presentatie. Ook zijn er visualisaties gemaakt door initiatiefnemer windpark Doetinchem.

En dan barst de kritiek los. Voor dit park is tiphoogte 200 meter verbeeld plus 230 en 250 meter. En inderdaad. De visualisaties van de initiatiefnemer zijn niet heel geweldig. De gefotoshopte windturbine Liemersweg-de Huet staan vóór de bomen, en de wieken zijn in bijna alle gevallen overdreven lang.

Dat kan beter! Dachten verontruste inwoners. En van hen kregen we onderstaande bewerkingen. (Afbeeldingen gemaakt door geen windmolens hier)

Hierboven de montage vanaf Keppelse molen. De bovenste foto heeft een turbine van 230 meter, die daaronder 250. (Afbeeldingen gemaakt door geen windmolens hier)

Langerak.

Liemerseweg.

Rijksweg Keppel.

Barlhammerweg.

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven dat de afbeeldingen van RESinBeeld.nl leidden tot kritiek: “Het is overdreven.” In dit geval heeft u een prima gelegenheid om de afbeeldingen van de initiatiefnemer te vergelijken met die van de bezorgde inwoners. Oordeel zelf.

Door |2021-04-05T15:53:16+02:005 april 2021|Achterhoek, Doetinchem|4 Reacties

4 reacties

 1. Coen Heveling 6 april 2021 om 14:36- Antwoorden

  Bovenstaande ‘nieuwe’ visuals zijn als volgt tot stand gekomen: Allereerst de Google Streetview-locatie van de visuals van Green Trust opgezocht. Met behulp van Google Maps bepaald wat de afstand tot de molenlocatie is. Op die verschillende afstanden langs een rechte weg een boerderij gefotografeerd met een 50 mm objectief op een perfect horizontaal gestelde full frame camera. Zo ook vanaf de Streetview locaties nieuwe opnamen gemaakt met 50 mm objectief op een perfect horizontaal gestelde full frame camera. De afstand van hoek tot hoek van de eerder genoemde boerderij opgemeten op Google Maps. Door in Photoshop het aantal pixels te meten bij een bepaalde afstand, is snel uit te rekenen hoeveel pixels hoog de windturbine moet worden. Deze plaatsen we op de horizon van bijbehorende nieuwe opname. Realistischer kan het niet.
  Meestal valt de bovenzijde van de windturbine buiten het blikveld van het objectief. Hier heb ik de foto aangevuld met een grijs vlak.
  Het 50 mm objectief heette voorheen het standaard objectief. Het brandpuntsafstand met de minste vertekening, het best overeenkomend met het menselijk blikveld. Streetview is zwaar groothoekig, alles dichtbij lijkt overdreven groot, alles veraf overdreven klein. Zo ook (de meestal ook nog te klein) ingemonteerde windturbines. Dàt is pas bedrog!

  • René 28 juni 2022 om 09:07- Antwoorden

   Grappig dat dit soort reactie telkens maar weer aangedragen wordt, …

   De overdreven “kleinheid” wordt volledig teniet gedaan door
   de bewegende wieken en slagschaduw.

   Maar dat vermelden we maar ff niet..
   Dát is pas bedrog !!

 2. B. Stolwijk 22 mei 2021 om 15:56- Antwoorden

  Coen, bedankt voor duidelijke uitleg!

  Dit is pas echt schrikken als je ziet wat de werkelijke grote van deze reuzen in ons landschap gaan doen. Deze foto’s die hier staan hebben nog maar één Windturbine. wel verschillende foto’s van de zelfde situatie met verschillende hoogtes (200,230 en 250meter hoog) maar er komen dus minimaal 5 van deze idioot grote dingen te staan.
  Misschien toch maar de werkelijke situatie met alle 5 geplande windturbines gaan creëren.
  dat zal nog verontrustender worden.

  Ik heb aan initiatiefnemers gevraagd of we hun illustraties mochten plaatsen zodat men het verschil kon zien met wat het werkelijk wordt.
  Dit vinden ze niet fijn, en we moesten het maar bespreken in de klankbord groep, die overigens niets met die foto’s te maken heeft, dus ook geen toestemming kan geven. Dit roept weer grote vraagtekens op over de mate waarop en de manier hoe ze met de bewoners die hier mee te maken krijgen communiceren.

  B. Stolwijk

 3. B. Stolwijk 22 mei 2021 om 16:28- Antwoorden

  Hier bij de link toegevoegd naar de presentatie van de initiatiefnemers.
  ik zou zeggen, kijk en vergelijk!

  https://windparkdoetinchem.nl/perch/resources/beoogd-windpark-doetinchem-projectinformatie-compressed.pdf

Geef een reactie