Zoekgebied Nijkerk

Een oplettende inwoner van Nijkerk wees RES in Beeld op een interessante site.  Nijkerk doet onderzoek naar mogelijkheden voor windmolens en zonnevelden langs de A28. Zoals altijd gaat dat “samen” met omwonenden en bedrijven. Het college van Nijkerk wil minimaal 2 windturbines en maximaal 40 hectare zonneveld. Het gaat om een gebied langs de A28 dat eerder door de gemeenteraad is aangewezen (kaartje). De effecten van windturbines en zonnevelden worden via een zogenoemde milieu effect rapportage in beeld gebracht. Op basis van deze onderzoeken en de gesprekken met omwonenden en bedrijven komt er een plan.

Wij zijn dol op zoekgebied. Het is dan niet zeker waar precies de winturbines komen en hoeveel. Daarmee heeft RES in Beeld wat artistieke vrijheid in het maken van de afbeeldingen. Want de oplettende inwoner maakte de onderstaande foto’s voor ons.

Oeps! gemeente heeft kaart van de site af gehaald. Oorspronkelijk adres was: https://www.nijkerk.eu/_flysystem/media/styles/wysiwyg_large/media/zoekgebied-duurzame-energie-opwekken-nijkerk_0.png?itok=eahM23eT

Wij hebben deze kopie:

Nijkerk Bakboord

Dit is een foto vanaf Bakboord.

De wethouder van duurzaamheid stelt dat Nijkerk gaat helpen om de “opwarming van onze kwetsbare aarde tegen te gaan”. Ons is niet helemaal duidelijk wat er kwetsbaar is aan een bol steen die al 4,5 miljard jaar rond de zon draait. Waarschijnlijk bedoelt hij dat wat op het oppervlak van de aarde groeit en bloeit. Had iemand al gevraagd in hoeverre de maatregelen invloed gaan hebben? Nijkerk ontkomt er niet aan om, in dit geval langs de A28, ook aan de slag te gaan met zonnevelden en windturbines zegt de wethouder.  Hij vind het cruciaal om het samen met de omwonenden en bedrijven te doen. Op zich doen de Nijkerkse inwoners al mee met windturbines en zonnevelden. Ze betalen de subsidies via hun electriciteitsrekening. In de komende tijd mag u samen met de gemeente tot een goed plan komen. Iedereen die daar ideeën over heeft mag van de wethouder meedenken. Dan zijn er tenminste wat medeplichtigen.

Het betreft windturbines met een ashoogte van 160 meter en een tiphoogte van 240 meter.

Loop je vanaf Bakboord het gras in, dan kom je op dit veldje.

Iets verder weg, vanaf Stuurboord.

Lekker dichtbij, de industrieweg.

Vanaf randje Nijkerk.

Nagekomen: Vanaf de flat aan de Bakboord. Op verzoek een enkele turbine.

Staartblauwtje, kijkend richting de a28 aansluiting.

Door |2024-01-21T20:28:21+01:0021 oktober 2021|Foodvalley, Nijkerk|2 Reacties

2 reacties

  1. Jesse kieft 22 oktober 2021 om 15:07- Antwoorden

    Plaats ze tussen het bedrijvengebied en de snelweg. Of zet ze on flevoland

  2. P van leeuwen 2 november 2021 om 12:14- Antwoorden

    Gebruikte SF6 molecuul in windmolens heeft een 23.000 hoger broeikas potentieel dan Co2 en is duizenden jaren actief.
    en is sinds 2014 verboden en de wieken zijn niet recyclebaar.
    Waar zadelen we onze kinderen en kleinkinderen mee op.

Geef een reactie