87% wil geen windturbines bij natuurgebied

Draagvlak verdwijnt waar de RES verschijnt. Dit blijkt uit de swipocratie-peiling die onlangs door 1000 inwoners van Voorne-Putten werd ingevuld. Op Voorne-Putten maakt nog maar 60% van de bevolking zich zorgen over het klimaat. Desondanks moeten er volgens de RES óf vijftig grote windturbines komen, óf 750 hectare zonneveld in 2050. Hoe de inwoners stroom krijgen als het ’s nachts niet waait is een onderwerp wat angstvallig wordt vermeden.

In veel gemeenten wordt de swipocratie-app gebruikt om de meningen te peilen. Dat gaat niet helemaal onbevooroordeeld, zie dit voorbeeld. De peiling kent geen enkele kritiek op rendement van de RES, maar des temeer schijnbare (duurzame) dilemma’s. De gemeenten op Voorne-Putten gebruikten swipocratie ook voor deze peiling. De peiling is gesloten, dus helaas zijn de vragen niet meer online te achterhalen. Het AD berichtte:

Uitkomst peiling: ‘Geen natuur meer opofferen voor zonneparken en windmolens’

Bewoners van Voorne-Putten vinden dat de natuur gespaard moet worden bij de aanleg van nieuwe zonneparken en windmolens. Mensen willen zelf bovendien zo weinig mogelijk last hebben van windmolens en zonnepanelen. (Lees verder op AD.nl)

De inwoners van Voorne-Putten willen in grote meerderheid geen windturbines bij of in natuurgebied. Maar liefst 87%. Ook zonnevelden willen de 1000 respondenten niet in natuurgebied. Die 750 Hectare benodigde zonnevelden is 3,4% van het bruto oppervlak van het eiland. Wanneer de gemeenten deze peiling serieus nemen valt een groot deel van het oppervlak af: De respondenten willen geen zonnevelden in natuur of op akkers. Zoals de kaarten nu geschud zijn betekent het dus meer windturbines op Voorne-Putten.

Geef een reactie