Al eerder ontvingen we foto’s van inwoners van het dorp Bokhoven. Hun buurgemeente Heusden heeft 4 windturbines op de planning staan op de gemeentegrens (komt vaker voor), nabij Bokhoven; een beschermd dorpsgezicht.
Het project valt onder RES Hart van Brabant (Bokhoven valt overigens onder RES Noord-Oost Brabant).
De plannen zijn te vinden op Windpark de Geldersewaard. De foto op die site onder “visualisatie” was toevallig vanaf dezelfde plek genomen als een foto die we ontvingen van de inwoners. Ophef natuurlijk, want waren die plaatjes van de exploitant wel betrouwbaar? Omdat wij transparant willen zijn in hoe wij werken zetten we al tijden onze werkwijze erbij. Op de foto was de bedrijfshal van van der Sanden Hedikhuizen te zien. Die hal is 12,5 meter hoog volgens het bestemmingsplan. Dan is de turbine 13.1 keer zo hoog. Het toeval wilde namelijk ook nog dat de afstand van de hal tot de camera en de turbine tot de camera gelijk is. En dan leek het RWE plaatje maar 9 keer de halhoogte te laten zien.
Voor bovenstaande afbeelding zijn we pixels gaan tellen.
En dat is dan voor dit weekend de kwisvraag: Als je weet dat de hal 12,5 meter hoog is, weet je ook hoe hoog 1 pixel moet zijn. Tel nu de pixels van de windturbine vlak bij de hal. Hebben we hem te hoog of te laag gemaakt? Vul uw antwoorden in in de reacties.
En dat is dan voor dit weekend de kwisvraag: Als je weet dat de hal 12,5 meter hoog is, weet je ook hoe hoog 1 pixel moet zijn. Tel nu de pixels van de windturbine vlak bij de hal. Hebben we hem te hoog of te laag gemaakt? Vul uw antwoorden in in de reacties.
Plaatje is te laag qua resolutie om daar conclusies aan te kunnen verbinden. Bovendien laat de foto ook een deel van het puntdak van de hal zien, waar je schuin op kijkt. Waar loopt de grondlijn? Hoe bepaal je op basis van dit plaatje hoeveel pixels overeenkomt met de nokhoogte? Bij 1000 x 533 pixels kun je er niets zinnigs van zeggen.
De originele content is (door mij) geschoten in 4K; 4000*2250 pixels. Aan de hand dáárvan wordt een weergave gemaakt, daarná wordt de afbeelding verkleind tot 1000*533, om twee redenen:
– Voor een conventionele websiteweergave is 4K vaak ‘overkill’ omdat u de website vermoedelijk niet in die resolutie bekijkt.
– GIF-bestanden worden bovendien over het algemeen fors gedownscaled omdat de bestandsgrootte het laden van een website anders vertraagd.
De grondlijn is op de originele content zeer duidelijk zichtbaar.
Natuurlijk blijft het een grove visuele weergave, maar deze is ons inziens wel degelijk representatief.
Indien gewenst kan ik u de originele foto toesturen, zodat u deze zelf kunt narekenen.