Kroonjuweel Aarlanderveen

Even ten oosten van Alphen aan de Rijn ligt Aarlanderveen. Een oerhollands dorpje in het “Groene Hart”. Aarlanderveen is een van de dertien kroonjuwelen van het Zuid-Hollandse landschap. Voor kroonjuwelen geldt de algemene sturingsrichtlijn ‘behoud en versterking van cultuurhistorisch waardevolle structuren en ensembles via bescherming én passende ruimtelijke ontwikkeling’.

Een bezorgde burger stuurde ons deze foto’s van het dorp.

RES regio Holland-Rijnland heeft een kaart gepubliceerd met plaats voor zonnevelden en windturbines. gemeentes kunnen hier bovenop nog meer plannen hebben, maar het is niet altijd makkelijk om aan de exacte posities te komen. We hebben daarom hoge molens op ongeveer 500 meter van elkaar gezet op de plekken die de RES-kaart aangeeft.
Het Aarlanderveense gebied ligt naast de Nieuwkoopse Plassen, zodat alle bijzondere vogelsoorten die daar zitten kans lopen verhakseld te worden als ze komen aanvliegen. Natuurmonumenten is er dan ook op tegen.

“Natuurmonumenten, beheerder van de Nieuwkoopse Plassen, is zich rot geschrokken van wat op een van die bijeenkomsten ter tafel kwam. Op de plankaarten voor duurzame energie stonden in de natuurgebieden windmolens en zonneweides ingetekend.”

Volgens dit artikel blijken er dus bijeenkomsten te zijn geweest waarbij inwoners plankaarten te zien hebben gekregen van RES regio Holland Rijnland.

De kaart die we op de regiowebsite vonden geeft aan dat vooral langs wegen ruimte wordt gezien voor windturbines.

(Klik op kaart voor vergroting)

Door |2020-10-21T11:27:59+02:0021 oktober 2020|Alphen aan den Rijn, Holland Rijnland|0 Reacties

Geef een reactie