Kroonjuweel Aarlanderveen

Een oplettende lezer merkte op dat in de informatie van de overheid aan beide zijden van de weg ruimte wordt gezien voor windturbines. We hadden maar 1 kant gebruikt, dus bij deze; onze nieuwe impressie.

Meer over deze gemeente:

Even ten oosten van Alphen aan de Rijn ligt Aarlanderveen. Een oerhollands dorpje in het “Groene Hart”. Aarlanderveen is een van de dertien kroonjuwelen van het Zuid-Hollandse landschap. Voor kroonjuwelen geldt de algemene sturingsrichtlijn ‘behoud en versterking van cultuurhistorisch waardevolle structuren en ensembles via bescherming én passende ruimtelijke ontwikkeling’.

Een bezorgde burger stuurde ons deze foto’s van het dorp.

RES regio Holland-Rijnland heeft een kaart gepubliceerd met plaats voor zonnevelden en windturbines. gemeentes kunnen hier bovenop nog meer plannen hebben, maar het is niet altijd makkelijk om aan de exacte posities te komen. We hebben daarom hoge molens op ongeveer 500 meter van elkaar gezet op de plekken die de RES-kaart aangeeft.
Het Aarlanderveense gebied ligt naast de Nieuwkoopse Plassen, zodat alle bijzondere vogelsoorten die daar zitten kans lopen verhakseld te worden als ze komen aanvliegen. Natuurmonumenten is er dan ook op tegen.

“Natuurmonumenten, beheerder van de Nieuwkoopse Plassen, is zich rot geschrokken van wat op een van die bijeenkomsten ter tafel kwam. Op de plankaarten voor duurzame energie stonden in de natuurgebieden windmolens en zonneweides ingetekend.”

Volgens dit artikel blijken er dus bijeenkomsten te zijn geweest waarbij inwoners plankaarten te zien hebben gekregen van RES regio Holland Rijnland.

De kaart die we op de regiowebsite vonden geeft aan dat vooral langs wegen ruimte wordt gezien voor windturbines.

(Klik op kaart voor vergroting)

Door |2020-11-12T11:10:31+01:0021 oktober 2020|Alphen aan den Rijn, Holland Rijnland|4 Reacties

4 reacties

 1. Jack de W 31 oktober 2020 om 17:12- Antwoorden

  Schandalige plannen, hoe is het mogelijk…

 2. Aad van Tol 31 oktober 2020 om 23:43- Antwoorden

  Hou die molens lekker in Alphen

 3. jan van den berg 10 november 2020 om 10:05- Antwoorden

  reactie, tja wat moet je bedenken om het van tafel te krijgen? In het artikel wordt Aarlanderveen kroonjuweel genoemd al sinds jaar en dag ook wel de parel van Alphen aan den rijn en zo hebben we er nog wel een paar .
  Begrijpt men wel hoe het de parel om Aarlanderveen zo nog maar even te blijven benoemen vervuild verkwanseld bederft en afbreekt. En ik kan nog wel een paar woorden bedenken die ik maar niet zal opschrijven.
  Dit kan toch niet of komt mijn complot denken toch uit, ik vond het al zo raar dat er van uit Alpen opeens zo veel kon om huizen te bouwen bijna door heel Aarlanderveen. Bijna door het hele dorp kan van alles, op de voor mij de meest rare plekken mag opeens gebouwd worden. Voor de belanghebbende fijn maar zat er toch iets achter? dit was al even bekent bij b en w schandalig zo ga je niet met mensen om. Je moet belanghebbende al vroeg informeren denk ik en niet op zo een manier dit laat maar weer eens zien hoe men met Aarlanderveen en de burgers wordt om gegaan jammer.

 4. Frans Lems 12 januari 2021 om 21:00- Antwoorden

  Tjonge jonge, wat erg. Als je maar de geringste verbouwing wilt doen aan je huis, komen ze van de gemeente met een vergunningsplicht. Om te kijken of het noet detoneert. En zelf plaatsen ze hakselmolens van meer dan 200 meter hoog. Plus zonneparken. Nou ja, zeg maar dag tegen de laatste grutto en kievit. Zonneparken zijn slecht voor vogels. Schandalig dat dit zo maar kan. De prachtigste molenviergang ter wereld naar zijn mallegiezen geholpen door energiemultinationals geholpen door Groenlinks. Haal dat groen er maar af.

Geef een reactie