De Scheelhoek bij Stellendam

Deze foto is gemaakt bij de vogeluitkijkplaats op “Scheelhoek”. Wordt inderdaad uitkijken voor die vogels.

©Ine vd Dool

©Ine vd Dool

Stellendam is een dorp in gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Goedereede, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee. Vlakbij Stellendam ligt “Scheelhoek”, een belangrijk vogelreservaat, net achter de Haringvlietsluizen. Scheelhoek was vroeger een zandplaat in de monding van het Haringvliet. Bij vloed stond het gebied onder zout water. Door de aanleg van de Haringvlietdam- en sluizen in 1970 verdween de invloed van getijden en van zout water. Naast het vogelreservaat is in de aaneengesloten polder “windpark Kroningswind” gepland. Op de site van Kroningswind vinden 19 windturbines met boeren als eigenaar. Met gewoon eten maken wordt rondkomen steeds moeilijker voor de boeren, en dit windpark kan een handje helpen. Op die site staan beeldimpressies van het park.

Wij zijn altijd blij met beeldimpressies die door de initiatiefnemer of de overheid worden gemaakt. Dat maakt ons werk een stuk makkelijker. Soms zijn ze erg goed, soms lijkt het wat minder. Een oplettende lezer wees ons in dit geval op het volgende:

Impressie Kroningswind

Dit is de beeldimpressie op de site van Kroningswind. Het is de vuurtoren van Hellevoetsluis.

Dat geeft de mogelijkheid tot een vrij nauwkeurige methode van hoogte bepalen. Vrijwilliger Erwin legt het zo uit:

Je meet de afstand met google maps tussen de 5 Molens die het dichtst aan het water staan. Dat is 1800 meter uit elkaar, dus de onderlinge afstand is dan 450 meter.  Daar maken we dan een plaatje van:

Dan heb je 200pixels breed is 450meter De hoogte is dus 40 pixels, komt neer op 90 meter.

Dit is een stuk nauwkeuriger dan de beeldhoek methode. Die gebruikt de vuurtoren als ijkpunt. We weten de hoogte daarvan, de afstand ongeveer, en daarmee de beeldhoek die gemaakt wordt. De windturbines staan minimaal 2,9 kilometer ver aan de overkant van het water. Nu kan de ashoogte van de turbines vergeleken worden met de vuurtoren. Die komt dan op zo’n 65 meter. Dat doen we zo:

Deze manier is een stuk onnauwkeuriger: een afwijking van 1 meter in afstand tot de vuurtoren vertaalt zich naar tientallen meters op 2,9 kilometer afstand.

Op de site staat dat de 19 windturbines 80 MW gaan leveren. Dan heb je turbines nodig van 80/19= 4,2MW elk. Die heb je bijvoorbeeld van Vestas, type V150. Probleem: De ashoogte van dit type is 165 meter. Dat is 100 meter hoger dan wat we uit het beeld van Kroningswind halen.

Nou hebben we zoveel ophef over onze plaatjes (dat zelfs allerlei weerhotemetoten zich ermee bemoeien) dat we niet wakker liggen van afwijkingen van een meter of 20 (zoals de impressies bij Rijnenburg). In het contact met de door de overheid betaalde plaatjesmakers komen we toch steevast uit bij “nee hij wordt 135, nietes het moet 165 zijn”, waardoor de argeloze lezer er vaak tussenin gaat zitten.

Deze keer zijn we het met de oplettende lezer eens dat het verschil tussen 90 en 165 best fors is. Maar om niet weer in eindeloos gezever terecht te komen over dat wij het veel te hoog maken en anderen veel te laag, hebben we de ashoogte van onze impressie op 100 meter gezet. Dan zitten we in elk geval niet te hoog. Ons plaatje bevat dus geen Vestas V150 van 4,2MW.

Door |2021-08-10T21:39:45+02:006 augustus 2021|Goeree-Overflakkee|0 Reacties

Geef een reactie