Op RTV Utrecht stond op 12 januari een artikel met als kop: “Wethouders boos over gephotoshopte windmolens in Utrechts landschap” (Lees meer..). Wat was er aan de hand? Het bericht gaf deze reden:
Meerdere wethouders in de provincie ergeren zich aan de website RESinBeeld.nl. De makers van de pagina zeggen op basis van de grootschalige energieplannen in de provincie Utrecht nieuwe windmolens en zonneweides in landschapsfoto’s te bewerken. Gemeentebestuurders zijn daar niet van gediend en zeggen dat door de beelden de plannen een eigen leven gaan leiden.
Geen woord gelogen! RES in Beeld maakt inderdaad afbeeldingen van toekomstige windturbines en zonneparken. We doen dat op basis van de informatie van de overheid zelf. Waarom doen we dat? Omdat we willen laten zien wat voor effect het heeft op het landschap. Dat doen we in principe voor iedereen, dus zowel vóór- als tegenstanders van windturbines en zonneparken.
Voorstanders blijken echter helemaal niet blij te zijn met onze foto’s. We zouden de molens te groot afbeelden, of te dichtbij, of teveel naar links of rechts. En als we ze dan aanpassen naar hun wensen weten ze nog steeds de donatieknop op onze site niet te vinden.
Terug naar die wethouders. Ze vinden het storend dat de plannen “een eigen leven gaan leiden”. Geen idee wat ze bedoelen. Zij hebben zelf meestal al twee jaar aan de plannen gewerkt. Ze hebben ambtenaren kaarten laten maken met plekken waar mogelijk windturbines kunnen komen, ze hebben onderzoeken laten uitvoeren door onderzoeksbureaus. Wanneer waren ze zelf van plan afbeeldingen te maken van hoe die kaarten en onderzoeken zouden uitpakken voor de leefomgeving? Niet? Of wel? En wanneer dan? Waarom is het erg dat iemand dat al eerder doet?
We hebben de wethouder uit Wijk bij Duurstede begin december gevraagd uit te leggen wat er niet aan ons artikel klopt. Het antwoord was dat het artikel klopt maar dat wij duidelijker moeten maken dat het om “technisch mogelijke” turbines gaat. Er zijn volgens de gemeente geen plannen voor windmolens van >200 meter hoog in het gebied. De windmolens waar wel plannen voor bestaan zijn 30 meter hoog. Om die reden noemt de wethouder de foto “fake news”. Wij noemen de grote molens expliciet “mogelijke” windmolens, omdat ze op basis van de overheidsdocumentatie “mogelijke” windmolens zijn. Dat is geen fake news, dat is hoe het is. Zolang de molens er niet staan gaat het om “mogelijke” molens. Maar wel “mogelijke” molens die in documenten van de overheid zelf staan. Leuk zo’n semantische discussie!
(Dit is de bekritiseerde afbeelding van mogelijke windturbines in het Langbroekerwetering gebied. Mogelijk, volgens de RES regio en een Pondera onderzoek van de gemeente over mogelijke plekken voor windturbines.)
We kunnen het volgende vaststellen: Gemeenten laten onderzoeken doen. Laten een rapport maken. Er staan mogelijke locaties in het rapport. Iemand maakt er afbeeldingen van.
Wethouder Sander van ’t Foort uit Renswoude noemt de timing van de beelden in zijn gemeente ‘erg ongelukkig’. Volgens hem heeft de site de suggestie gewekt dat er twee molens komen op de Emminkhuizerberg, onder de rook bij Veenendaal. Maar met lokale ondernemers wordt nog naar meerdere locaties gezocht en het moment om knopen door te hakken duurt nog zeker een half jaar.
Of onze timing erg “ongelukkig” is hangt een beetje af van of je bij de vóór- of tegenstanders van windmolens hoort. Voorstanders hebben het liefst geen beelden, zodat inwoners pas horen van de plannen als de colleges het al goedgekeurd hebben (Culemborg, Den Bosch).
Er was binnen de RES afgesproken dat de inwoners ingelicht zouden worden. De termijn was daarvoor zelfs opgerekt tot 1 oktober 2020 vanwege corona. Heeft uw gemeente u ingelicht over de RES vóór die datum? De wethouder in Wij bij Duurstede begon pas in december met inwonersparticipatie, waarbij de ambtenaren de bijeenkomsten aanvingen met: “Er komen windturbines en zonnevelden, dat staat niet meer ter discussie. We gaan het nu hebben over wáár.”
RES in Beeld is een initiatief van Stichting CLINTEL. Wij kozen voor Willem Joustra als projectleider van deze website omdat hij als voormalig Provinciale Statenlid in Utrecht en als voormalig wethouder in Wijk bij Duurstede goed ingevoerd is in de handel en wandel van de RES. Zonder die ervaring is het veel lastiger om het politieke spel en theater rond de RES goed te begrijpen.
CLINTEL is er zelf geen voorstander van dat we het dichtbevolkte Nederland vol zetten met windmolens en zonneparken. Dat hebben we uitgebreid beschreven in onze recente energievisie Energia Renovabilis, waarin we pleiten voor een grote rol voor kernenergie.
Maar los daarvan is het doel van RES in Beeld heel zuiver: simpelweg in beeld brengen wat de gevolgen van RES-plannen zijn voor het landschap. Voor- en tegenstanders zouden hier geen bezwaar tegen moeten hebben en het zou eigenlijk de taak van de overheid/regio’s zelf moeten zijn om die visualisaties te maken.
Marcel Crok, oprichter CLINTEL
Geef een reactie