Amsterdam-Rijnkanaal

Vlieg mee langs het Amsterdam Rijnkanaal bij Wijk bij Duurstede. Eerst met de blik gericht op de binnenvaartsluizen, en dan draaiend richting Houten. Links “Den Oord”, rechts het Wijkerslootgebied.

Dit windplan vinden we dankzij een WOB verzoek terug in dit document uit 2012. Windbedrijf Eneco maakte er toen al een flyer van. Links langs het kanaal zijn de toekomstige turbines van Blue Bear energy uit Houten afgebeeld, aan de rechterkant staan de turbines zoals Eneco die zich voorstelde.

Bij een park met deze omvang gaat het om zo’n € 3 miljoen subsidie in het eerste jaar.  De moeite waard dus, wat wel blijkt uit de stukken die een bezorgde inwoner boven water haalde: januari 2018, Eneco en een paar boeren willen met de gemeente komen praten over deze turbines. Tegelijkertijd maakt het lokale energiecollectief “Ewec” een windvisie.  In het bestuur van Ewec zitten de fractievoorzitter van GroenLinks en een oud-wethouder van die partij, naast een oud raadslid van een andere coalitiepartij.
Eneco heeft er ook nog veel zin in zo blijkt uit deze warme emailwisseling. In mei volgt een teleurstelling, (zie pagina 3) het plan gaat voorlopig niet door.  Een paar maanden later vraagt het collectief om steun van de gemeente, en krijgt dat ook. In maart 2019 vertelt het collectief dat het toch tijd is voor windturbines en gelukkig voor Eneco (wat er bovenop zit) wordt in november de deur inderdaad op een kiertje gezet (pagina 3) en in januari 2020 (pagina 1) heeft het college er (informeel/niet publiekelijk) over.

De veelbesproken esri kaart was ook hier weer een belangrijk hulpmiddel om de posities te vinden. De status van de turbines die “in idee” worden weergegeven is niet helemaal duidelijk. In Den Bosch en Lingewaard blijkt dat het op z’n minst betekent dat er iemand al druk mee bezig is.

Door |2020-12-31T09:45:13+01:0029 december 2020|U10-U16, Wijk bij Duurstede|0 Reacties

Geef een reactie