Ministerie schermt kaarten af

Belangrijke mededeling over dit bericht!

Gisteren aan het eind van de middag heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de toegang afgesloten voor de kaart met de windmolen en zonneveldplannen. Wij gebruikten deze kaart om de afstand te meten tot de toekomstige windturbines om zo afbeeldingen te maken van hoe de omgeving eruit gaat zien. In meerdere berichten zijn screenshots te zien van de kaart. Bijvoorbeeld deze:

Een uitstekend bruikbare kaart voor ons doel; De kaart loopt een beetje achter op de ontwikkelingen, maar gaf meestal nauwkeuriger locaties dan de RES-documenten dat doen. Dat maakte bijvoorbeeld het verschil duidelijk tussen “in gebruik”, voor turbines die er al staan, en “in planning”, voor als er al een vergunning is en de ontwikkelaar aan de slag mag, en “in idee”. Wat dat laatste precies betekende was niet helemaal duidelijk. Wel bleek in geval van Den Bosch dat de kaart nog “in idee” aangaf, maar dat de gemeente al veel verder was. En dat het 2 maal zo groot moest worden. Verder gaf de kaart “zoekgebied” aan. Dat houdt in dat het een gebied is waar onderzoek kan worden gedaan of het een mooie plek is voor windturbines en zonneweides. We hoopten met de kaart een totaaloverzicht te maken van hoe Nederland er uit komt te zien door de RES. Dat is handig voor inwoners, want die hebben niet echt een idee wat de RES is en wat dat betekent voor de woonomgeving.

Tot gistermiddag kon je de voor het publiek toegankelijke kaart vinden op https://***.***.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=b5e5ce70ef7b47e5931c5bdf75fa5dca. (In overleg met ESRI hebben we de oorspronkelijke link onbruikbaar gemaakt.) Wie dat nu probeert moet inloggen met een door het ministerie goedgekeurd account.

Of het iets met ons te maken heeft weten we niet. Misschien is het toeval dat dit gebeurt nadat er ophef ontstond over de kaart in Den Bosch of Wijk bij Duurstede. We gaan het ministerie vragen de kaart weer beschikbaar te maken. Zo laten we u weten wat er bij u gaat gebeuren.

Wij blijven wel met een paar vragen zitten nog:

  • Waarom mag het publiek deze kaart niet meer online zien?
  • Was het een ICT beveiligingsprobleem?
Door |2020-09-30T17:02:13+02:0018 augustus 2020|Nieuws|1 Reactie

Eén reactie

  1. Paul kemps 19 augustus 2020 om 11:21- Antwoorden

    Hoe onredelijker de opbrengsten zijn en dubieuzer de locaties des te meer wordt er verzwegen.
    Deze consistentie van onbetrouwbaarheid is het enige waar onze overheid betrouwbaar in is

Geef een reactie