Herkomst kaart onduidelijk

Weten waar bij u winturbines komen? Iets moeilijker geworden, maar nog steeds mogelijk

“Ook is de beheerder van de website waar de diverse viewers opstaan door RVO gevraagd om de viewer achter ‘IdeeVormend in Ruimtelijke ontwikkeling’ offline te halen.”

De geschiedenis van de windturbine en zonneweide kaart

Wij gebruikten een kaart op het veelgebruikte Arcgis platform om afbeeldingen te maken van toekomstige windturbines. Iemand heeft meer dan een jaar geleden een “viewer” gebouwd op de software die hij of zij “watgebeurthier” noemde. Deze was te vinden op de publiekelijk toegankelijke server van ESRI. Hierop stonden de RES zoekgebieden, de in planning staande windturbines en de “In idee” staande turbines.
Wij gebruikten deze kaarten om foto en video te maken van toekomstige windmolens en zonnevelden. (Flevoland, Culemborg etcetera)
Op 17 augustus kwam de kaart achter een login: ministerie schermt kaarten af
Wij dachten dat het ministerie de kaart had afgeschermd, dus we vroegen een login aan.  Het ministerie zei ons geen idee te hebben over welke kaart het ging.
Op 21 augustus komt de kaart onder andere titel weer online: kaart is terug
Op 9 september zegt esri tegen ons dat de kaart niks met het ministerie te maken heeft en dat we dat niet moeten insinueren. Daarop publiceren we dit onderstaande bericht.
De kaart is in verschillende gemeentes aanleiding geweest voor vragen. De duurzaamheidswethouder van Nissewaard schrijft dit erover:

Op woensdag 9 september jl. heeft u bij de commissie Leefomgeving van gemeente Nissewaard ingesproken namens stichting Windmolens N57 Nee. U heeft daarbij de digitale viewer ‘IdeeVormend in Ruimtelijke Ontwikkeling’ laten zien en de link naar deze viewer via de griffie aan de gemeenteraad toegestuurd. Deze viewer was bij ons niet bekend en daarom is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) navraag gedaan naar de legitimiteit van deze viewer. RVO heeft het uitgezocht en heeft met zekerheid geconcludeerd dat dit geen betrouwbare overheidskaart is en dat deze viewer niet wordt beheerd door het ministerie van EZK of RVO. De data die op deze viewer wordt weergegeven is dan ook niet betrouwbaar. Bij het online zetten onder de URL die begint met ez.maps.arcgis.com is gebruik gemaakt van een ‘bug’ in de software van de viewer, die maakt dat het begin van de URL eenvoudig kan worden aangepast. Daardoor lijkt het te gaan om een website van het ministerie van EZK, maar dat is dus met zekerheid niet het geval. RVO onderzoekt momenteel wie de viewer online heeft gezet. Ook is de beheerder van de website waar de diverse viewers opstaan door RVO gevraagd om de viewer achter ‘IdeeVormend in Ruimtelijke ontwikkeling’ offline te halen.

Deze bovenstaande informatie is vandaag gedeeld met de gemeenteraad en het leek mij goed om u hierover te informeren, daar u de kaart bij de gemeenteraad onder de aandacht heeft gebracht. Ook de andere gemeenten op Voorne-Putten zijn hierover in stelling gebracht.

Met vriendelijke groet,

Igor Bal

Wethouder gemeente Nissewaard

Hieronder beschrijven we hoe we de kaart gebruikten.

Het bestaan van de kaart toont aan dat er iemand is die handig genoeg is om de open data van alle esri gebruikers te vinden en te koppelen. De lokaties die aangegeven worden kloppen namelijk met de RES documenten die openbaar te vinden zijn.

Voor de actie van duurzaamheidswethouder in Nissewaard hebben wij nog meer esri kaarten ontdekt die allemaal RES locaties en zoeklocaties hebben ingetekend. Eén er van bevat zoekgebieden die overeenkomen met rapporten van het bedrijf Pondera. De daarop getoonde zoekgebieden komen precies overeen met de door ons getoonde kaart destijds op RES in beeld.

Er zijn dus partijen die al windturbines en zonnevelden intekenen op die locaties. Dat de overheid nog geen goedkeuring heeft gegeven doet daar niks aan af. Dat de overheid blijkbaar liever niet heeft dat het al zo zichtbaar is zou te denken moeten geven.

Er is iets merkwaardigs met de “WatGebeurtHier” kaart die later “IdeeVormend in Ruimtelijke ontwikkeling” is gaan heten. Wij kregen de verwijzing naar deze kaart anoniem en dachten dat hij gemaakt werd op het ministerie van EZ. Het ministerie gebruikt deze software, en wij namen aan dat de kaart daar vandaan kwam. Onder meer vanwege de url die begint met EZ. Het ministerie heeft een abonnement op deze software en gebruikt het bijvoorbeeld voor de SDE subsidie:

Ook hier opent de URL met EZ als voorloop van het domein. Ook de login van de kaart deed vermoeden dat de kaart hoorde bij het ministerie van Economische Zaken:

We vroegen een account aan bij het ministerie. Daar werd ons medegedeeld dat ze geen idee hadden waar we het over hadden. Wel hadden ze de site “Ruimtelijke plannen” maar daar is geen account voor nodig. En het is een andere kaart. De kaart die wij gebruiken is een product van ESRI. Bij ESRI wist men dit erover te vertellen:

De URL met de kaart voor “IdeeVormend in Ruimtelijke ontwikkeling” lijkt van EZ, maar is gemaakt vanuit een ander abonnement. Wij hebben geen idee wie de eigenaar is. Het gaat hier om een publiek abonnement op ArcGIS.com. ESRI heeft geen idee waarom de eigenaar deze kaart EZ heeft genoemd (in de URL). Misschien om het een officiële uitstraling te geven. In het proces de afgelopen tijd is er blijkbaar een keer iets fout gegaan of achter een login gezet voor deze kaart.

Feit is dat dit niet een kaart van EZ is, ook al suggereert de URL dat. Feit is ook dat we niet weten wie achter de kaart zit. Wat we wel zien is de gebruikte kaartbeelden uit open data bestaan. Iemand heeft heel handig al die open data bij elkaar gezet in een Web App van het ArcGIS-platform. Dit zou iedereen met wat kennis van de software en data kunnen doen.

De kaarten zijn dus niet van het ministerie. Wij weten niet wie ze gemaakt heeft. Wat we wel weten is dat ze goed op de hoogte zijn van wat er speelt, al lopen ze een beetje achter. Wij verifiëren voordat we beeld maken de lokaties altijd vanuit de RES documentatie of de openbare MER-onderzoeken die de overheid verspreid. Daardoor weten we dat de kaart betrouwbaar is maar soms een beetje achter loopt.

Vanwege het praktisch nut van de kaart blijven we hem gebruiken, maar we willen erop wijzen dat de herkomst ons niet bekend is, en in elk geval niet een oorsprong heeft op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Al onze eerdere verwijzingen op deze site daarover rectificeren we daarom bij deze.

Door |2021-02-01T13:35:20+01:0013 november 2020|Niet geografisch indeelbaar, Nieuws|0 Reacties

Geef een reactie